ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF предприема мерки за подобряване на качеството – AFP

16.12.2019

Корпорацията EDF обяви в петък приемането на план от мерки за подобряване на качеството на своите ядрени съоръжения.
Това съобщи агенция „Франс прес” (AFP).

За контрол на изпълнението на този план, наречен „Excell“, ще бъде назначен „генерален мениджър по качеството“, за когото е решено да не се избира измежду ръководителите на ядрения отрасъл, а измежду индустриалците.

Това лице ще представя лично мониторингови доклади на генералния президент на ЕФР Жан-Бернар Леви.

Бюджетът на тази програма за 2020-2021 г. е определен на 100 милиона евро. Основната и цел е да подобри качеството на продукцията, компетентността на работниците, нивото на управление на производството.

Според Леви, изказвайки се на презентацията в петък, „този план трябва да ни позволи да положим всички усилия за коригиране на откритите нарушения на стандартите, по-специално по време на изграждането на атомната електроцентрала във Фламанвил, както и да се върнем на предишното ниво, наблюдавано при създаването на основния парк от френските атомни електроцентрали – ниво на качеството и висока компетентност“.

„Трябва да създадем условия за обновяване на френския ядрен отрасъл, да възстановим доверието на държавата“, подчерта ръководителят на корпорацията.

Мерките на корпорацията са свързани с редица големи провали при изграждането на ядрени съоръжения, което предизвика жестока критика към нея не само във Франция, но и в онези страни, където тя създава атомни електроцентрали.

По-рано тази година френските власти бяха принудени да извършат одит на ситуацията при изграждането на АЕЦ във Фламанвил (департамент Манш, в северозападната част на страната).

В доклад, представен на правителството, ситуацията в съоръжението се квалифицира като „голям провал на ЕФР“. По-специално в изграждащата се АЕЦ беше открита нискокачествена работа при създаването на активната зона на реактора.

Планът, въведен от корпорацията, включва мерки за осигуряване на по-добър подбор на дружества-подизпълнители и засилване на контрола върху качеството на оборудването, което доставят, включително контрол в процеса на неговото производство.

Ще се вземат и мерки за обучение и набиране на заварчици от по-висок клас. Това се дължи на факта, че са нарушени стандартите за заваряване, което е свързано с брака, открит във Фламанвил, чието премахване ще струва много милиони евро и забавяне на строителството.
Като цяло планът, който ще бъде приложен в действие, ще се отнася не само за изграждането на АЕЦ във Фламанвил, но и за изграждането на атомната електроцентрала с реактори EPR във Великобритания в Хинкли Пойнт.

Във връзка с неблагоприятната ситуация във Фламанвил корпорацията допълнително създава „стратегически комитет“, който ще се ръководи от самия Леви.

Тази структура ще извърши преглед на първоначалната строителна програма, нейната цена, сроковете за работа и размера на необходимите допълнителни инвестиции. Ще бъдат преразгледани и основните договори с подизпълнителите.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz/a0785.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари