ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – събития от 2 ниво по скалата INES ще са недопустими

28.06.2012

Такава задача се поставя пред атомните електроцентрали на страната.

Това се съобщава в плана за укрепване на безопасността на китайските АЕЦ в светлината на аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1”.

“Действащите реактори трябва да не допускат събития от “2” ниво и да гарантират невъзможността на такива от “3” и по-високо”, – се казва в документа, одобрен по принцип от държавния съвет на КНР на 31 май 2012 година.

Скалата INES е световен инструмент, предназначен за информиране на населението с използване на последователно употребявани термини за значимостта на ядрените и радиологични събития за безопасността.

Ниво “2” от скалата се нарича “инцидент” и превишава по сериозност “аномалия” и “събитие извън скалата”.

Разработчиците на скалата препоръчват да се присвоява второ ниво на събитията, които са довели до облъчване на представители на населението с повече от 10 mSv, облъчване на работници над годишните норми, нива в зоната на експлоатация над 50 mSv/h, значително замърсяване в зоните за експлоатация, където това не е предвидено.

Второ ниво има и тогава, когато има значителни откази на средствата, осигуряващи безопасността, които не са довели до фактически последствия.

Като пример за събитие от ниво “2” се посочва инцидента на шведската АЕЦ “Форсмарк” през 2006 година – намаляване на потенциала на функциите за безопасност поради отказ на аварийната система за електроснабдяване на АЕЦ по обща причина.

Освен това, Китай ще изисква от новите блокове, които се строят в страната в периода 2011-2015 година – не повече от 1 извънредна ситуация свързана с активната зона (АЗ) на реакторите за 105 реакторо-години.

Вероятността за тежка авария с големи изхвърляния на радиоактивни вещества за същите блокове трябва да бъде по-малка от 1:106 реакторо-години.

За блоковете, които ще се строят след 2015 година, задачата е в проектите да бъде заложена невъзможността от авария с големи изхвърляния на радиация.

В Китай сега се експлоатират 16 ядрени енергоблока, включително и двата блока на АЕЦ “Тянван” с реактори ВВЭР-1000. В строеж са още 26 енергоблока.

След аварията на АЕЦ “Фукушима”, Китай може да се откаже от съоръжаването на нови блокове с реактори от второ поколение CPR-1000 – собствена разработка.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари