ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Урановите „опашки“ от Германия са натоварени на кораба „Михаил Дудин“ в Амстердам и се изпращат в Русия

26.11.2019

 Активисти на „Грийнпийс“ в Германия, които присъстваха при товаренето на урановия „хвост“ в пристанището, изразиха съмнения относно безопасността на транспорта, а руските екоактивисти се противопоставят на вноса на такъв товар в Русия.

Б.Р. – „хвост“ е термин, който се използва и в България. Затова ще се придържам към него.
Това е общото название на остатъка при преработването на рудни и други материали с цел извличането на определени съставки.
Например – към всяка обогатителна фабрика остатъкът от извличането на полезните метали се съхранява в специални хвостохранилища.

Влакът с 600 тона уранов „хвост“ от предприятие в Гронау (Германия) пристигна в Амстердам около 1 часа на 20 ноември след 36 часа път. Претоварването на кораба „Михаил Дудин“, регистриран в Панама, стана в пристанището на Амстердам от около 16 до 19 часа.

Активистите на Greenpeace в Германия откриха, че 40 контейнера са били закрепени на палубата само с подсилени колани, което е недостатъчно и неприемливо за транспортиране на уранов „хвост“ от гледна точка на безопасността. Под палубата са били натоварени още 40 контейнера.

„Михаил Дудин“ отплава от Амстердам към Санкт Петербург в 20 часа по московско време. Очаква се корабът да пристигне в Санкт Петербург сутринта на 26 ноември.

Хексафлуоридът на обеднен уран е опасно вещество, транспортирането на контейнери от Гронау с железопътен и морски транспорт създава допълнителни рискове, които според активистите на Грийнпийс са неоправдани.
Условията за превоз на кораба „Михаил Дудин“ пораждат въпроси. Основният въпрос обаче е: защо самата Германия не се занимава с утилизирането на урановия „хвост“ у дома?

„Колкото повече подробности научаваме за износа на уранов хвост от завода в Гронау за Русия, толкова повече става ясно, че германското федерално правителство трябва спешно да наложи вето върху по-нататъшния износ. Urenco, както и енергийните компании RWE и EON, са отговорни за тези усилия за евтино изхвърляне на оостатъците от обогатяване на уран, които всъщност са радиоактивни отпадъци “, казва Матиас Айкоф от Aktionsbündnis Münsterland gegen Atomanlagen.

За справка

От 90-те години на миналия век в РФ вече е внесен над 100 хиляди тона уранов хвост. Общият му обем в Русия нараства и вече може да бъде около 1 милион тона.

Освен това резервите с такова съдържание на уран-235 се увеличават, при което е икономически неизгодно да се обработват тези „опашки“. Основната форма на обработка на уранов „хвост“ днес и в дългосрочен план остава тяхното дългосрочно съхранение.

Още подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-193764

Вижте още: http://atominfo.bg/?p=75655 и http://atominfo.bg/?p=75915

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари