ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – АЕЦ „Куданкулам” – няма заплаха от кибератака за работата на централата, потвърждава министърът

25.11.2019

Индийският държавен министър Житендра Синг потвърди пред парламента на страната тази седмица, че кибератаката, открита през септември в атомната електроцентрала в Куданкулам, е била ограничена до административната мрежа на централата.

 

 

 

В отговор на писмен въпрос в Lok Sabha на 20 ноември, Сингх заяви, че свързаната с интернет мрежа, където е открит злонамерен софтуер, се използва за управление на ежедневните административни дейности в централата.
Системате за управление и контрол на блоковете не са свързани с никаква външна мрежа, включително интернет, интранет и административна система.

„Атомните електроцентрали в Индия са безопасни и отговорност на всички е да предприемат масова кампания за повишаване на осведомеността, за да премахнат опасенията на обществеността относно предполагаемите опасни ефекти“, написа Синг в Туитър.

Фактите

На 30 октомври заводският оператор Nuclear Power Corporation на India Ltd (NPCIL) заяви, че разследванията са започнали непосредствено след като CERT-In е открил зловредния софтуер на 4 септември и че управляващите компютърни системи не са били засегнати.
Разследванията на Консултативната група за компютърна и информационна сигурност на Департамента за атомна енергия и Индийския екип за аварийно реагиране на компютри (CERT-In) – национална агенция за реагиране на инциденти с компютърна сигурност (Indian Computer Emergency Response Team) – заключиха, че атаката е ограничена до административната мрежа на централата.

За справка

Куданкулам, в Тамил Наду, е площадка с два действащи реактора AES-92 VVER, доставени от дъщерното дружество на Росатом Atomstroyexport, построени от NPCIL и въведени в експлоатация и експлоатирани от NPCIL съгласно гаранциите на Международната агенция за атомна енергия.
На обекта се изграждат още два блока AES-92, които се планира да започнат търговска експлоатация съответно през 2025 и 2026 година.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Minister-confirms-details-of-Kudankulam-cyberattac

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари