ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Владимир Уручев за енергийната независимост на България и още нещо

26.06.2012

Вчера в сутрешния блок на телевизия

гост беше членът на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй” и съветник на изпълнителния директор – евродепутатът Владимир Уручев.

Животът на пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде удължен с 20 години. На този етап е трудно да се каже колко ще струва на държавата модернизацията. Ориентировъчно инвестицията ще излезе между 100 и 300 милиона долара, коментира днес в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Владимир Уручев, който от скоро е съветник на новоназначения директор Валентин Николов.

В България има залежи на природен газ, както в страната, така и в черноморския басейн. Добивът обаче може да стане след няколко години, тъй като е твърде сложна технологията.  В момента България изключително много има нужда от осигуряване на алтернативни на руските газови газови доставки, коментира експертът.

„След построяването на газовите връзки между България, Румъния и Гърция, има предпоставки да спадне цената на газа до двайсет процента“, прогнозира Уручев и пояснява, че намалението идва от по-малките разходи за доставката.

Изгледайте ВИДЕО , заслужава си.

Източник: http://bgonair.bg/bg/sutreshen_blok_/100_300_mln_dolara_struval_remontyt_v_aec_kozloduj/

Б.Р. Поздравления за господин Уручев! За първи път намирам изказване на член от новия борд на директорите на АЕЦ, който да нарича нещата с истинските им имена.

Например: седми блок ще струва с 2 милиарда лева по-малко от един блок в АЕЦ “Белене”. При оценка на консултанта 10 милиарда евро се получава реална стойност на новата мощност 4 милиарда евро, или 4 милиона евро на инсталиран мегават.

През 2009 година проектът на Балтийската АЕЦ (два блока по 1200 MW) струваше 194 милиарда рубли (около 4,8 миларда евро). Или 2 милиона евро/MW.

Турската АЕЦ “Аккую” (4 блока по 1200 MW) се оценява на 20 милиарда долара, като половината от средствата ще бъдат усвоени от местни фирми. 20 милиарда долара / 4800 MW, или 4,170 милиона долара/MW (3,316 милиона евро/MW). Не трябва да се забравя, че там няма никаква инфраструктура.

И още, удължаването на срока на експлоатация с 20 години ще се извърши на 2 етапа по 10 години. В края на първия етап ще трябва отново да се извърви пътя за оценка на остатъчния ресурс. За 20 плюс 10 години, както първоначално беше обявено, вече не се говори. А в същото време на “АтомЭкспо-2012” производителите на основното оборудване за реакторния остров твърдяха, че реакторите и парогенераторите, който подлежат на обследване, имат доказан ресурс от 60 години.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари