ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария – разходите на операторите за извеждането на АЕЦ от експлоатация ще нараснат почти два пъти

14.11.2019

От 1 януари 2020 г. в Швейцария ще влязат в сила приетите от правителството нови правила за формиране на фондове за извеждане от експлоатация на АЕЦ и управление на радиоактивни отпадъци.
Операторите на швейцарските АЕЦ критикуват новите правила, като смятат, че те ще увеличат разходите им и едновременно ще намалят възможността за инвестиции при изграждане на нови енергийни мощности.

 

 

 

В Швейцария в момента действат 5 ядрени енергоблока в четири АЕЦ. В една от тях работи най-старият енергоблок в света – Първи енергоблок на АЕЦ „Бецнау“, въведен в експлоатация  през 1969 г.

От 1985 г. всички оператори в страната плащат отчисления във фонд за извеждане от експлоатация, а от 2002 г. и във фонд за управление на радиоактивни отпадъци.
През 2011 г. парламентът на Швейцария реши страната постепенно да се откаже от ядрената енергетика. През 2017 г. Министерството на околната среда оцени разходите по извеждане на АЕЦ от експлоатация и утилизиране на отпадъците на 24,6 млрд. франка (около 25 млрд. долара). В началото на ноември т.г. кабинетът преразгледа предложението си, използвайки нова методика, в която включи и нивата на инфлация и изчисли, че ежегодните отчисления в двата фонда ще нараснат почти двойно – от настоящите 96 млн. франка до около 183,7 млн. франка.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/11/13/99042

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари