ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Обединеното кралство потвърждава финансирането за малкия модулен реактор (SMR) на Rolls-Royce

09.11.2019

Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна първоначално финансиране на консорциум от компании, ръководени от Ролс-Ройс, които разработват нов тип ядрени мощности в Обединеното кралство.

 

A rendering of a plant based on Rolls-Royce’s SMR (Image: Rolls-Royce)

 Според разчетите на консорциума, програмата за малък модулен реактор (ММР) може да осигури 100 милиарда лири на икономиката на Острова и да открие глобален експортен пазар.

Първоначалната инвестиция от 18 млн. паунда от UKRI е „потвърдена и договорена“ и е предназначена за нуждите на фирми от ядрената, строителната индустрия и промишлеността, които вече четири години работят по предварителния проект.
Разходите за централа с един малък модулен реактор са около 1,8 млрд. лири, като всяка АЕЦ ще може да работи 60 години и да осигурява 440 мегавата електроенергия.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/UK-confirms-funding-for-Rolls-Royce-SMR

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари