ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Според доклад на МААЕ глобалното търсене на енергия изисква голямо увеличение дела на ядрената енергетика

13.09.2019

Без сериозно увеличение на дела на ядрената енергия в световен мащаб ще е трудно да се осигури достатъчно електроенергия, за да се постигне устойчиво развитие и да се противодейства на изменението на климата.

 Това обяви Михаил Чудаков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който коментира най-новите прогнози на институцията за енергийните тенденции до 2050 г.
През 2018 г. ядрената индустрия е произвела около 10% от електроенергията в света, което представлява около една трета от нисковъглеродната електроенергия.
Към днешна дата 450-те действащи ядрени реактора имат рекордно ниво от над 399 гигавата обща нетна инсталирана мощност.

Според различните сценарии на МААЕ до 2030 г., производствените мощности в света може да намалеят с около 8% или да се увеличат с 25%. Интересът към ядрената енергетика остава силен, особено в развиващия се свят, а ангажиментите, договорени съгласно Парижкото споразумение за климата и други инициативи, имат потенциал да подкрепят развитието на сектора.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/IAEA-report-Global-power-demand-requires-large-inc

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари