ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Пълномащабният тренажор на четвърти енергоблок с БН-800 вече е в промишлена експлоатация

12.09.2019

В Белоярската АЕЦ първата група оператори премина на обучение на новия пълномащабен тренажор на реактор БН-800.
Той е единственият в света тренажор на енергоблок с реактор с натриев топлоносител и има всички характеристики и възможности за обучение на персонал за работа с реактори на бързи неутрони (РБН).

 

 

Новият тренажор напълно копира блочния и резервния щит за управление на Четвърти енергоблок – от идентичния брой и разположение на екраните, пултовете, приборите до ергономичността на работните места на оперативния персонал.

„Когато възникват аварийни ситуации, голямо влияние оказва и психологическото състояние на персонала. Пълномащабният тренажор напълно елиминира дефицита при комуникациите. Тук се осъществява взаимодействие между смените – началник смяна, водещ инженер на управление на реактора, всички оператори. Най-главното тук е да се отработят до автоматизъм правилните действия, за да не се правят излишни движения, да не се губи излишно време за обмисляне на правилния вариант на действия“, разказа заместник главният инженер по безопасност на Белоярската АЕЦ Валерий Шаманский.

Ежегодно всеки служител от оперативния персонал, който работи на блочния щит за управление, трябва да премине 144-часова подготовка в учебно-тренировъчния център, като 96 часа от нея са отработване на действия и усъвършенстване на навиците в тренажора.

Подробности с много снимки на: http://urbc.ru/1068089743-na-beloyarskoy-aes-protestirovali-trenazher-reaktora-bn-800.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари