ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инцидентът в Русия няма трансграничен радиоактивен отпечатък

15.08.2019

Няма повишаване на нивото на радиация на територията на Финландия, Швеция и Норвегия, след взрива при инцидент в руската Архангелска област миналата седмица.

 

 

 

Това показват данни от измервателни станции на въздуха в трите държави, близки до Русия.

Центърът за радиационна и ядрена безопасност на Финландия проведе анализ на частици, взети от въздуха на градовете Куопио, Иматра, Котка и Хелзинки през последните дни. Методът, използван от Центъра, позволява да се уловят малки концентрации на радиоактивни вещества, но такива не са открити.

Шведският институт за отбранителни изследвания (FOI) съобщи, че в настоящия момент не е регистрирано повишаване на нивото на радиация на територията на страната след инцидента в Русия.
„FOI извършва постоянен мониторинг на нивата на радиоактивни вещества в атмосферата и в случай на каквито и да е отклонения от нормалните стойности, ще ви информираме“, заяви Йонас Босон,  представител от Шведската агенция за ядрена безопасност.

Норвежката агенция за радиационна защита (DSA) също информира, че не е регистрирала повишено ниво на радиация в страната.

Източници:

Норвегия – https://www.dsa.no/nyheter/94879/kortvarig-oekning-i-straalingsnivaaet-i-arkhangelsk-var-ikke-helsefarlig

 

Финландия – https://www.stuk.fi/-/ven%C3%A4j%C3%A4n-ohjusonnettomuudesta-ei-ole-kulkeutunut-radioaktiivisia-aineita-suomeen

https://twitter.com/STUK_FI/status/1161278227417063424

Швеция – https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2019/inga-forhojda-nivaer-av-radioaktiva-amnen-uppmatta-i-sverige/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари