ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


General Electric иска да участва в изграждането на АЕЦ „Белене”

14.08.2019

Американската корпорация General Electric подаде заявка за участие в проекта за изграждането на втората атомна електроцентрала в България – АЕЦ „Белене“.
Това съобщи на 13 август министърът на енергетиката на РБ Теменужка Петкова.

 

 

 

„И двата руски реактора, придобити от България, могат технически да работят с американски турбини“, заяви БНР, цитирайки министъра.

Както Петкова отбеляза, в София очакват, че в близко бъдеще оферта ще бъде подадена и от руската компания Росатом, чиито представители многократно са заявили готовността си да обмислят различни варианти за участие в проекта.

През май България започна процеса на избор на стратегически инвеститор, който да завърши изграждането на АЕЦ „Белене“.
Планирано е било проектът да бъде реализиран в края на миналия век, но строежът многократно е замразяван.

Към днешна дата българското правителство е готово да изгради атомната електроцентрала заедно с инвеститор въз основа на пазарни принципи, без да поема задължения за изкупуване на електрическа енергия от бъдещата централа и установяване на каквито и да е преференциални цени за нея.

Освен Росатом и Дженерал Електрик, по-рано интерес към проекта проявиха Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и френската компания Framatome.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2688878.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари