ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Курска АЕЦ-2 – започна бетонирането на външните стени на сградата на ядрения остров на втори блок с ВВЕР-ТОИ

13.08.2019

На ядрения остров на Курската АЕЦ 2 се полага бетонът в конструкциите на външните (контурните) стените на реакторното здание. Специалистите започнаха работа по тези дейности на централата, която се изгражда по проект с ВВЕР-ТОИ, един месец по-рано от планираното.

 

„Опитът, получен от Първи енергоблок, ни помогна да спестим време. За нас той е шаблон за правилните решения.
Успяхме да оптимизиране процесите, да отстраним всички неточности. В крайна сметка приключихме бетонирането на фундаментната плоча две седмици по-рано“, заяви главният инженер на Курската АЕЦ 2 Алексей Волнов.

Стените на контура са опора за целия енергоблок. При изграждането им са приложени нови проектни решения, които осигуряват безопасната работа на бъдещите енергоблокове.
В конструкцията ще бъде положен повече от 1400 кубически метра бетон, като дейностите ще приключат през октомври.

Първи и Втори енергоблок на Курската АЕЦ 2 от поколение „три плюс“ с ВВЕР-ТОИ са пилотен проект на базата на техническите решения на проекта за АЕЦ с ВВЕР-1200.
В сравнение с енергоблоковете от предишното поколение – ВВЕР-1000, те са с мощност до 1255 мегавата. Срокът на експлоатация на основното оборудване е увеличен два пъти.

Проектът за ВВЕР-ТОИ предполага съществено намаляване на стойността на изграждане, на сроковете и експлоатационните разходи.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/08/09/96783

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари