ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще строи АЕЦ в Етиопия

13.08.2019

Русия и Етиопия приключват преговорите по проекта за изграждане на атомна електроцентрала (АЕЦ) в Етиопия, заяви посланикът на Етиопия в Русия Алемаеху Теген.

 

„С Русия почти приключихме преговорите, предхождащи подписването на споразумението за изграждането на електроцентрала. Преговорите напредват без проблеми. След приключване на преговорите ще подпишем споразумението, след което ще започне изграждането на атомната електроцентрала“, заяви Тегену в интервю за РИА Новости.

Мястото за АЕЦ все още не е определено. „Този въпрос остава да бъде проучен“, добави посланикът.
Атомна електроцентрала е необходима за производство на електроенергия в обемите, необходими за развитието на икономиката на Етиопия, подчерта Тегену.

За справка

Росатом и Министерството на науката и технологиите в Етиопия подписаха меморандум за разбирателство през 2017 година относно сътрудничеството в различни области за мирно използване на ядрената енергия.
През април на форума на Atomexpo в Сочи, Русия и Етиопия подписаха тригодишна пътна карта за сътрудничество в ядрената област, включително за проект на атомна електроцентрала.

Следващата стъпка ще бъде междуправителствено споразумение за разработване на проекта за АЕЦ.

Подробности на: https://www.vestifinance.ru/articles/123233

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари