ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Милиони хора умират всяка година от мръсен въздух. Как да се справим с това?

12.08.2019

Стотици хиляди фабрики по света всеки ден замърсяват въздуха на нашата планета. За страни като Китай този проблем е особено належащ, тъй като много китайски градове са буквално обхванати от смог от индустриалното производство.

 

 

 

Проблемът обаче се отнася не само за Поднебесната империя: повече от пет милиона души умират всяка година поради мръсния въздух в света. И учените казват, че до 2050 г. тази цифра ще се удвои.

Защо е опасно да се диша мръсен въздух?

Замърсителите (озон и малки твърди частици), невидими с просто око, допринасят за развитието на заболявания на белите дробове, сърцето, а също така причиняват и други сериозни здравословни проблеми при хората по света, отбелязват изследователите.
Около три четвърти от общия брой на преждевременните смъртни случаи, свързани с излагането на замърсен въздух, са в азиатските страни. В Китай такова замърсяване убива 1,4 милиона души годишно, в Индия – 650 хиляди.

75 процента от смъртните случаи, свързани с мръсния въздух, се дължат на инфаркт и инсулт. Останалите 25 процента са причинени от респираторни заболявания и рак на белите дробове, заяви водещият автор на изследването в Химическия институт на организацията Макс Планк в Германия.

Според специалистите, малките частици, които се образуват при изгарянето на изкопаеми горива, органични вещества, както и емисии от други източници, са много опасни за здравето.
Въпреки статистиката за бавното подобряване на качеството на въздуха в Европа, експерти от Европейската агенция по контрол на околната среда са уверени, че замърсяването на въздуха причинява годишно 800 хиляди смъртни случаи сред хората в европейските страни.

 

Какви болести предизвиква мръсният въздух?

Почти 800 000 души умират от замърсяване на въздуха в Европа всяка година. Повечето (40%) развиват исхемия на сърцето, а най-малко – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Замърсителите са толкова малки, че могат да проникнат дълбоко в белите дробове, в алвеолите и да влязат в кръвообращението. Малките химични частици, които вдишваме, могат да заобиколят имунната система и да проникнат дълбоко в тялото. Естествено, те не се отделят от дихателните пътища.

Учените комбинираха модела на химичния състав на атмосферата с данни за глобалното здравословно състояние на населението. Проучени са ефектите от замърсяването от различни източници, свързани с използването на горива.
Както се оказа, най-голям принос за преждевременната смъртност от замърсяване на въздуха имат емисиите, свързани с изгарянето на гориво за отопление на домовете и готвене.

 

Как да се защитим?

Въпреки опитите за ограничаване на емисиите на вредни вещества в атмосферата, броят на смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, ще се увеличи значително през следващите десетилетия, ако не бъдат взети спешни и решителни мерки.

През последните петдесет години в Северна Америка, Западна Европа и Япония бяха положени значителни усилия срещу замърсяването на въздуха – включително използване на по-чисти горива, по-ефективни автомобили, ограничаване на използването на въглища и ограничаване на въглищните електроцентрали и вредните производства.

Познаването на основните източници на замърсяване на въздуха ще помогне да се вземат мерки за подобряване на здравословното състояние на цялото население.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/ot-gryaznogo-vozdukha-ezhegodno-gibnut-milliony-chelovek-kak-s-etim-borotsya?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари