ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водката е първият потребителски продукт произведен в зоната на ЧАЕЦ

10.08.2019

Напитката се произвежда от вода и зърно, които се получават в забранената за пребиваване зона (зона отчуждения) около ЧАЕЦ. Занаятчийската водка стана първият потребителски продукт от Чернобил.

 

 

 

Учени от Великобритания и Украйна организираха съвместна компания Chernobyl Spirit Company и произведоха занаятчийска водка Atomik. Той е направен от вода и зърно, получени в зоната за изключване около атомната централа в Чернобил. Тази напитка беше първият потребителски продукт от Чернобил.

Отбелязва се, че проектът не се е появил веднага. Отначало изследователите отглеждали култури в Чернобил и наблюдавали как земята се възстановява след аварията в атомната електроцентрала. В резултат те успяха да разберат, че някои участъци вече могат да се използват.

Според учените, занаятчийската водка не е по-радиоактивна от всеки друг алкохол. В бъдеще създателите на напитката биха искали да организират масовото й производство и да изпращат постъпленията от продажбите, за да помогнат на местните жители и икономическото развитие.

Източник: https://www.eg.ru/society/765265-v-chernobyle-nachali-proizvodit-kraftovuyu-vodku/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари