ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водката е първият потребителски продукт произведен в зоната на ЧАЕЦ

10.08.2019

Напитката се произвежда от вода и зърно, които се получават в забранената за пребиваване зона (зона отчуждения) около ЧАЕЦ. Занаятчийската водка стана първият потребителски продукт от Чернобил.

 

 

 

Учени от Великобритания и Украйна организираха съвместна компания Chernobyl Spirit Company и произведоха занаятчийска водка Atomik. Той е направен от вода и зърно, получени в зоната за изключване около атомната централа в Чернобил. Тази напитка беше първият потребителски продукт от Чернобил.

Отбелязва се, че проектът не се е появил веднага. Отначало изследователите отглеждали култури в Чернобил и наблюдавали как земята се възстановява след аварията в атомната електроцентрала. В резултат те успяха да разберат, че някои участъци вече могат да се използват.

Според учените, занаятчийската водка не е по-радиоактивна от всеки друг алкохол. В бъдеще създателите на напитката биха искали да организират масовото й производство и да изпращат постъпленията от продажбите, за да помогнат на местните жители и икономическото развитие.

Източник: https://www.eg.ru/society/765265-v-chernobyle-nachali-proizvodit-kraftovuyu-vodku/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари