ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бангладеш – ТВЕЛ ще е единствен доставчик на ядрено гориво за АЕЦ „Рупур” през целия период на експлоатацията и

09.08.2019

След сключен договор между горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Бангладешката комисия по атомна енергия за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Рупур“, двете страни обмениха официални документи на церемония в Дака.
ТВЕЛ бе избрана за единствен упълномощен доставчик на ядрено гориво за двата енергоблока на АЕЦ „Рупур“ до края на срока на експлоатацията им.

„В рамките на интегрираното предложение на „Росатом“, горивната компания ТВЕЛ ще осигури на АЕЦ „Рупур“ съвременно и ефективно ядрено гориво, което успешно се експлоатира в референтни енергоблокове.
По време на преговорите ТВЕЛ отчете максимално желанието на клиента от гледна точка на условията за доставка на ядреното гориво.
Не се съмнявам, че договорът ще бъде стриктно изпълнен и нашето гориво за пореден път ще докаже високото ниво на руските ядрени технологии“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Преговорите с Бангладеш бяха координирани от компанията „Русатом Оверсиз“.

АЕЦ „Рупур“, която ще е с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда по руски проект на 160 километра от Дака, в съответствие с общ договор от 25 декември 2015 г.
За първата си АЕЦ, Бангладеш избра руския проект с реактори ВВЕР-1200, който е успешно реализиран в Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2.
Това е еволюционен проект от поколение „три плюс“, който отговаря напълно на международните изисквания за безопасност

Източник: https://www.rosatom.ru/journalist/news/toplivnaya-kompaniya-rosatoma-tvel-obespechit-yadernym-toplivom-aes-ruppur-bangladesh/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари