ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия ще има нужда от ядрена енергетика в близко бъдеще, казва Die Welt

09.08.2019

За да остане в челните редици на европейската енергийна и климатична политика, Германия трябва да обърне поглед към всички нисковъглеродни технологии, включително ядрената енергия, поне в близко бъдеще, пише вестник Die Welt в свой аналитичен материал.

 

Според авторите, енергийният преход на Германия застрашава сигурността на доставките и конкурентоспособността на индустрията в страната.

„Избягването на този капан е възможно само чрез европейската политика за климата и за определено време трябва да сме отворени към ядрената енергия“, пише в материала.

През юни тази година операторите на енергийната мрежа в Германия предупредиха, че ще могат да гарантират сигурността на доставките на ток „само с помощта на европейски партньори“.
Това означава, че през този период Германия ще купува атомна електроенергия от Франция и Чехия или ток от въглищната индустрия на Полша.

Властите в Германия решиха да затворят атомния флот на страната след аварията във Фукушима през 2011 година. От общо 17 АЕЦ тогава, към момента в експлоатация са 7, като според данни на Международната агенция за атомна енергия Германия е спряла 29 енергоблока.
По рано през годината редица високопоставени немски индустриалци изразиха мнения, че решението на правителството за спиране на атомната индустрия е грешка.
Един от тях е главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс. По думите му „ако наистина сме сериозно загрижени за опазването на климата, атомните централи трябва да работят по-дълго.“

Източник: https://www.nucnet.org/news/we-need-nuclear-for-foreseeable-future-says-die-welt-8-3-2019

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари