ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Bloomberg – До 2040 година капацитетът на системите за съхраняване на електроенергия ще се увеличи 122 пъти

08.08.2019

Според нов отчет на анализаторите на Bloomberg пазарът за съхранение на енергия очаква експлозивен растеж. Това ще стимулира развитието на възобновяема енергетика.

 

Аналитичната компания Bloomberg New Energy Finance (BNEF) актуализира прогнозата си за развитието на системи за съхранение на енергия. Според нов доклад до 2040 г. в целия свят ще бъдат монтирани 1 095 GW акумулаторни батерии.
За сравнение, днес тази цифра е само 9 GW. Това означава, че индустрията очаква 122-кратен ръст. Съединените щати и Китай ще бъдат лидери по капацитет на инсталираните мощности, следвани от Германия и Индия.

Предишната прогноза на BNEF, публикувана миналия ноември, беше по-предпазлива и предположи, че след 20 години в света ще се появят 942 GW системи за съхранение на енергия.

Основният локомотив на растежа ще бъде 50-процентното намаление на цената на литиево-йонните батерии.

Съвсем доскоро се очакваше недостиг на пазара на литий, но най-големите производители, Австралия и Чили, обявиха увеличение на производството.
Освен това се подобрява технологията за рециклиране на използвани батерии. В момента цената на лития вече спада.

Друг фактор за спада на разходите за съхранение на енергия ще бъде появата на по-модерни батерии. Очаква се също да бъдат разработени алтернативни технологии, включително батерии на базата на цинк, съоръжения за съхранение по хидроенергийна технология и системи на базата на водорода.

BNEF изчислява, че през следващите 20 години инвестициите в системи за съхранение на енергия ще възлизат на 622 милиарда долара.

Многократното увеличение на обемите за съхранение на енергия ще означава революция във възобновяемата енергетика.
Производството на слънчевите и вятърните инсталации силно зависи от времето на деня, но ефективните батерии ще позволят да се акумулира енергия и да се използва, когато е необходимо. Това значително ще увеличи популярността на възобновяемите енергийни източници.

Tesla вече постигна значителен растеж в съхранението на енергия. През второто тримесечие на 2019 г. компанията увеличи капацитета на системите Powerwall и Powerpack с 81%. Общо системите за съхранение на енергия на Tesla са инсталирани на 50 000 места по целия свят.

Tesla вече постигна значителен растеж в съхранението на енергия. През второто тримесечие на 2019 г. компанията увеличи капацитета на системите Powerwall и Powerpack с 81%.
Общо системите за съхранение на енергия на Tesla са инсталирани на 50 хиляди места по целия свят.

Подробности на: https://hightech.plus/2019/08/02/bloomberg-k-2040-godu-obem-sistem-hraneniya-energii-virastet-v-122-raza

Tags: ,

One Response to Bloomberg – До 2040 година капацитетът на системите за съхраняване на електроенергия ще се увеличи 122 пъти

  1. Красимир Христов on 11.08.2019 at 17:53

    Литиево-йонните акумулатори засега нямат и в близкото бъдеще няма да имат алтернатива – произлиза от обзорната статия: http://www.nanonewsnet.ru/articles/2019/revolyutsiya-zakonchilas-est-li-alternativa-litii-ionnomu-akkumulyatoru?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари