ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия създават робот-манипултор, устойчив на интензивна рдиация

27.07.2019

В Русия създават робот манипулатор, който дълго време може да работи в условия на интензивно радиоактивно облъчване. Основната му предназначение е сортиране на радиоактивни отпадъци в специални камери.
Освен това железните му клещи могат да бъдат поставени на специална мобилна техника, предназначена за ликвидиране на последици от аварии, без непосредствено участие на човека.

Планира се работният прототип да бъде сглобен в края на 2019 г. Роботът ще се използва за третиране на радиоактивни отпадъци, които се образуват в предприятията от ядрената промишленост.

Процесът на сортиране се извършва в специални херметични камери, които предотвратяват попадането на опасни частици в околната среда.
„През първия етап планираме да осъществим ръчно управление на робота с помощта на джойстик-трипод с обратна връзка, която не позволява на оператора случайно да повреди манипулатора, ако го удари в някое препятствие.
Специалистът ще осъществява визуален контрол на работата с помощта на монитор или шлем за виртуална реалност, получаващи сигнали от две видеокамери“, заяви за „Известия“ старши научният сътрудник от Научно-изследователския технологичен институт „Сергей Капица“ Виктор Приходко. Според учените, стойността на руската разработка в сравнение с чуждестранните аналози – например с манипулатора Telbot, който струва около 3 милиона евро, ще бъде десетки пъти по-ниска.

Подробности на: https://iz.ru/901191/aleksandr-bulanov/vysokaia-obluchaemost-v-rf-sozdan-ustoichivyi-k-liuboi-radiatcii-robot

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари