ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – ТВЕЛ достави оборудване за модернизиране на Ибинския горивен завод където се произвежда ядрено гориво за ВВЕР-1000 в страната

26.07.2019

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави в Китай партида руско оборудване за производство на ядрено гориво в Ибински завод, който се намира в провинция Съчуан и е част от структурата на Китайската национална ядрена корпорация CNNC.

 

 

Три инсталации за производство на топлоотделящи елементи (твелове) бяха доставени на възложителя – комплекс за херметизиране, система за контрол на геометричните параметри и инсталация за лаково покриване.

Оборудването е изработено от предприятията на ТВЕЛ –  Машиностроителен завод в град Електростал и НЗХК „Инжиниринг“ в Новосибирск. То е предназначено за модернизиране на производствената линия за изработване на ядрено гориво с руски дизайн ТВС-2М за реактори ВВЕР-1000.

В АЕЦ „Тянван“ в Китай сега работят четири енергоблока с такива реактори.
Горивото за тях се произвежда в Ибински завод по лицензия на ТВЕЛ от 2009 година. През 2014 г. заводът усвоява производството на топлоотделящи сборки с конструкция ТВС-2М, които заменят по-стария модел – УТВС.

„ТВЕЛ работи последователно с китайските си партньори по проекти за производство на ядрено гориво по руски технологии в Китай. За пръв път в историята си помогнахме за това зад граница да се създаде производство на ядрено гориво по руски дизайн и продължаваме да го подкрепяме технологично на най-високо ниво. Заедно с внедряването на горивото от ново поколение – ТВС-2М в АЕЦ „Тянван“, лицензирахме производството му в Ибински завод. Днес ние не само осигуряваме руски компоненти за горивни сборки, но и оборудване, което да повиши нивото на автоматизация на производството и качеството на произвежданата продукция. Това за пореден път потвърждава статута на ТВЕЛ като технологичен лидер“, заяви старши вицепрезидентът по търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/en/press-centre/news/tvel-fuel-company-of-rosatom-supplied-equipment-for-vver-fuel-fabrication-at-yibin-plant-in-china/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари