ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай стартира проект за малък реактор в стремеж към превъзходство

24.07.2019

Китай започна строителство на малък модулен реактор на остров Хайнан, съобщиха от националната ядрена корпорация CNNC. Изграждането му бе планирано за 2017 г., като с проекта страната цели диверсификация в атомния си сектор.

 

 

От CNNC отбелязват, че строителството на реактор „Линлун“ 1, който трябва да бъде разположен на площадката на АЕЦ „Чанцзян“, ще е проверка за проектирането, производството, изграждането и експлоатацията на технологията и ще помогне за натрупването на ценен опит.
Страната ще разчита на малките модулни реактори за градско отопление и обезсоляване на вода.

Амбициозните планове за Китай за строителство на реактори бяха забавени от решението на страната да разчита на по-големите, но все още неизпробвани реактори от „трето поколение“, които са скъпи и изграждането им изисква време.

Така първият в света реактор AP1000, проектиран от американската „Уестингхаус“, със закъснение в графика от над четири години, влезе в експлоатация през 2018 г. в китайската АЕЦ „Санмен“.

На територията на страната миналата година започна да функционира и първият реактор EPR на френската „Арева“. Очаква се до края на 2020 г. Китай да успее да завърши първия реактор с китайски дизайн – „Хуалонг“ 1.

Източник: https://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL4N24J20C

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/CNNC-launches-demonstration-SMR-project

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари