ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Дали пионерът на ВЕИ ще рискува да остане без достатъчно резервни генерации?

24.07.2019

Германия – най-големият пазар на електроенергия в ЕС, се отказва от ядрената индустрия до 2022 г. и постепенно спира да използва въглища заради климатичните промени.

 

 

Очаква се само през следващите три години конвенционалните енергийни мощности в страната да намалеят с 1/5, което поражда дебат ще има ли достатъчно надежден енергиен капацитет за промишлените предприятия.

Според Катрина Райхе, изпълнителен директор на Германската асоциация на регионалните предприятия (VKU), стратегията на правителството е рискована, тъй като не са проведени стрес тестове за всички сценарии.
На това мнение е и Стефан Капферер, ръководител на германската енергийна група BDEW, който смята, че не може да се разчита на внос на електроенергия, защото конвенционалните мощности намаляват почти навсякъде в Европа и се изграждат такива с непостоянен характер.

Германия ще загуби 12,5 GW инсталирани мощности заради спиране на въглищни централи до 2022 г. и 10 GW заради извеждане от експлоатация на АЕЦ.

Енергийната политика на страната ще се отрази на цяла Европа, пише „Ройтерс“. Сега Германия произвежда около 20% от електроенергията на ЕС, а Франция е с 17%, според данни на Евростат.
Германия изнася електроенергия за Австрия, Швейцария, Полша, Холандия, Великобритания и Белгия. Ако спре износа, в някои части на Стария континент може да се очаква недостиг на електроенергия.
Вече са налице и предупредителни сигнали за това, тъй като нетният експорт на ток от Германия през първата половина на 2019 г. е намалял с 14%.

Подробности на: https://www.reuters.com/article/us-europe-power-supply-insight/does-renewables-pioneer-germany-risk-running-out-of-power-idUSKCN1UD0GZ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари