ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Професор Асмолов разказва за уроците от аварията в Чернобилската АЕЦ

18.07.2019

Развитието на ядрената енергетика днес продължава да бъде една от най-обещаващите области не само в Русия, но и в целия свят.
Това се доказва от тенденцията, която се появи през последните десетилетия, наричана „ядрен ренесанс“.

Увеличаването на дела на ядрената енергия в световния енергиен микс до голяма степен се дължи не само на приемливо ниво на разходите, относително малкото количество отпадъци, наличността на ресурси, но и на надеждността и безопасността за хората и околната среда.

 

Това обаче невинаги е било така. Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала стана тласък, който доведе до формирането на днешните подходи за обосноваване на безопасността. Най-важният от тях бе принципът на дълбоката ешелонирана защита (защита в дълбочина).

Каква е същността на този принцип? Какво наистина се случи в атомната електроцентрала в Чернобил? Каква беше грешката на оператора и конструкторите? Какви експерименти и проекти са проведени от съветските учени, заедно с техните западни колеги след аварията в Чернобил? Какви са извлечените поуки?

За всичко това разказва Владимир Асмолов, съветник на генералния директор на „Росатом”, доктор на техническите науки, професор, който е работил в ядрената индустрия през целия си съзнателен живот и занимаващ се с безопасността на ядрената енергетика.
Асмолов е участвал в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобил, бил е научен ръководител на проекта за саркофага, наречен „Укритие“. Заедно с академик Валери Легасов той е подготвил доклад в МААЕ за резултатите от аварията в Чернобил.

От 2004 г. от Русия Владимир Асмолов е работил като част от международна група съветници по ядрена безопасност при генералния директор на МААЕ.

 

 

Вижте цялото видеоинтервю на: https://topwar.ru/160240-professor-asmolov-rasskazal-ob-urokah-avarii-na-chernobylskoj-ajes.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари