ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Има касичка, но няма пари. Откъде Литва ще вземе пари за хранилището за радиоактивни отпадъци

17.07.2019

Литва започва да спестява средства за изграждането на дълбоко хранилище на радиоактивни отпадъци, натрупани в АЕЦ „Игналина“.

 

 

 

Baltnews разказва колко ще струва този етап от закриването на това важно енергийно съоръжение в страната.

Необходимо ли е такова хранилище

Според Министерството на енергетиката на Литва, периодът за използване на временното хранилище за радиоактивни отпадъци от АЕЦ „Игналина“ приключва през 2066 г.
До тогава е необходимо да се изгради дълбоко хранилище, което ще струва на бюджета на страната – 2,52 милиарда евро, според Kurier.lt.

„В момента финансирането на оборудването не е осигурено, закриването на дълбокото хранилище и надзора му, т.е. средствата за тази цел не се натрупват“, заявиха от Министерството на енергетиката.

През май миналата година Европейската комисия обяви, че Литва не спазва директивата на ЕС, тъй като в националната програма за преработка на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци липсват средства, регулиращи финансирането на дълго разграждащи се РАО.

Министерството на енергетиката на Литва отбеляза, че строителството на гробището е отложено, поради което срещу републиката ще бъде образувана наказателна процедура, което предполага глоба.

Според предварителните изчисления, по-голямата част от разходите ще бъдат през 2056-2072 г .В периода 2056-2065 г проектът ще струва на Литва почти 1 млрд. евро, а използването на съоръжението през 2066-2072 г. ще струва 900 млн. евро.

Влияние на членството в Европейския съюз

При присъединяването си към Европейския съюз Литва е била длъжна да затвори атомната електроцентрала в Игналина. Окончателно центраата е спряна в края на 2009 г., а работата по извеждане от експлоатация на АЕЦ трябва да продължи до 2038 година.

През ноември 2018 г. Европейският парламент потвърди, че в периода от 2021 до 2027 г. в съответствие с плана за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Игналина“ 780 млн. евро ще бъдат заделени за пълното затваряне на атомната електроцентрала. В същото време републиката ще се нуждае от около 907 милиона евро.

Александър Фролов, генерален директор на Националния институт по енергетика, каза, че „тези пари няма да свършат работа: те неизбежно ще бъдат изядени, а проблемът с недостига на енергия няма да бъде решен, а именно този проблем е характерен за този регион“.

И изведнъж се оказа, че е необходимо от някъде да се купува енергия и това е само Русия. А това е път, който не е антикомунистически. Тогава беше закупен терминалът за втечнен природен газ (LNG) в Клайпеда, наречен „Независимост“.
А надеждите, които се възлагаха на него, също се изпариха”, каза Фролов пред Baltnews.

Миналата година литовското министерство на енергетиката изчисли, че са необходими още 1,3 милиарда евро за закриването на централата, а в плановете за финансиране от Европейския съюз за 2021-2027 има около 780 милиона евро.

Източник: https://baltnews.lt/vilnius_news/20190716/1019305730/Lithuania-dengi-mogilnik-kopilka.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари