ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” предлага на Саудитска Арабия най-модерната технология за ядрен реактор в света – експертно мнение

16.07.2019

Държавната корпорация „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната в света технология за ядрен реактор – ВВЕР-1200 от поколение „3+“, която вече се използва в Русия. Това обяви руският енергиен експерт Александър Уваров, цитиран от онлайн вестника SABQ.

„Росатом“ участва в търга за изграждане на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия, пише изданието и припомня, че преди година „Русатом Овърсиз“ АД (част от “Росатом”) получи известие от Центъра за изследване на ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници на Крал Абдула (KACARE) за преминаването към следващ етап от процедурата.

По думите на Уваров друга държава от Близкия изток – Египет, заедно с руски партньори, вече осъществява мащабен проект за изграждане на АЕЦ, а изборът на Русия като партньор и доставчик на технологии, е направен след разглеждане на редица конкурентни предложения.

През 2015 г. Русия и Саудитска Арабия сключиха споразумение за сътрудничество в областта на мирното използване на ядрената енергия. Това дава възможност на двете страни да работят заедно в редица области – изграждане на АЕЦ, обезсоляване на морска вода, доставка на ускорители и радиоизотопи за медицината, промишлеността и селското стопанство.

Източник: www.sabq.org

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19