ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландска компания ще помогне на Росатом да проектира нови плаващи ядрени енергоблокове

15.07.2019

Инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ АД „Атоменергомаш“ и финландската компания “ Aker Arctic Technology „, един от водещите в света разработчици на ледоразбивачи и кораби, подписа меморандум, насочен към сътрудничество в проектирането на различни видове кораби, включително нови плаващи атомни енергоблокове.

 

„Според документа страните планират да си сътрудничат при проектирането на оптимизирани плаващи ядрени енергоблокове, първоначална оценка на технико-икономическите параметри на плаващи електроцентрали на втечнен природен газ за вземане на инвестиционни решения“, се казва в съобщението „Атоменергомаш“.

Страните също така възнамеряват да се включат в проучването на инициативата за създаване на проект и изграждане на полупотопяем транспортен кораб за лед-клас за превоз на свръх тежки и извънгабаритни товари, както и експертиза на проекта и изграждане на контейнеровози леден класа за целогодишна навигация по Северния морски път.

Aker Arctic Technology е частна финландска компания, специализирана в областта на технологиите, проектирането и инженерните услуги, консултирането и тестването на ледоразбивачни кораби, ледоразбивачи, офшорни конструкции, морски транспортни системи и пристанища. Фирмата работи с най-големите лидери в корабостроенето в света, предоставя услуги по проектиране на ледоразбиващи плавателни съдове, офшорни конструкции, ледови моделни и полеви изпитания.

Предприятието на „Росатом“ „Росатомфлот“ си сътрудничи с „Акер Арктик Технолоджи“ за проектиране на кораби, за да осигури износ на втечнен природен газ от руското арктическо пристанище Сабета.

Източник: https://ria.ru/20190710/1556379240.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари