ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” – Заключителни изпитания на пети енергоблок за работа на 104% – опит за критичен анализ

14.07.2019

От вчера, 13 юли, вървят изпитанията на пети енергоблок, съгласно програмата публикувана в съобщението на сайта на централата:

http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news

Някои важни уточнения

 1. Увеличава се топлинната мощност на реакторната установка (РУ) на 104% (3120 MW) спрямо номиналната 100% (3000 MW);
 2. Това не съответства задължително на повишаване електрическата мощност на енергоблока от 1000 MW на 1040 MW.
  Затова, още в заглавието, съобщението е некоректно.
 3. Посоченото в съобщението: „По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%” навежда на мисълта, че става въпрос за електрическата мощност на блока, а не на топлинната мощност на РУ.
 4. На слайдовете се вижда текущата електрическа мощност на енергоблоковете със стъпка по време 1 минута. Затова някои от процесите вероятно са загубени за читателите извън централата.

Хронология без коментар

Предлагам ви да се запознаете със слайдовете от официалния сайт на АЕЦ: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports за текущата електрическа мощност на двата енергоблока.

Няма да се спирам подробно на дейностите по намаляване на мощността на 13 юли, затова ви предлагам само една произволно избрана картинка.

 

По същество състоянието на електрическата мощност на 5 блок остана непроменено до

 

Около 09:00 часа мощността на енергоблока беше намалена

 

 

 

 

 

Ръчно намаляване на мощността и изключване на турбогенератора от енергийната система

Влизане в паралел и увеличаване на мощността

 

Кратък коментар

За любознателните неспециалисти

 1. Намаляването на мощността при тези изпитания се изпълнява чрез изключване на главни циркулационни помпи (ГЦП) приблизително по следния алгоритъм:
  - От 100% на 60%: След изключване от оператора на БЩУ на една от ГЦП започва намаляване на мощността на РУ (разтоварване на енергоблока ) под действието на: Ускорената предупредителна защита (УПЗ, по-рано УРБ), чрез хвърляне на определената управляваща група от поглътители (борни пръти). Същевременно върви разтоварване под въздействието на РОМ (разтоварване и ограничаване на мощността). При падането на поглътителите мощността на РУ се намалява бързо до ново ниво – близко до заложеното в алгоритъма (60%).
  Ако ефективността на УПЗ не е достатъчна РОМ продължава да разтоварва, но ако мощността на РУ е спаднала повече трябва да се включи автоматично автоматичният регулатор на мощността (АРМ) който да стабилизира мощността.

-      От 60% на 40%: Операторът на БЩУ изключва още една ГЦП. РОМ отработва новата ситуация като инициира сработване на ПЗ (въвеждане на поглътителите от управляващата група с работна скорост). При достигане на заложената за тази ситуация мощност въздействието на ПЗ чрез РОМ спира.

-      Тук трябва да се подчертае специалната роля на Апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП), която непрекъснато измерва неутронната мощност на РУ и предава данните на останалите системи.

За специалистите

Не е възможно да не ви е направило впечатление просядането и разлюляването на електрическата мощност (защото аз друго не виждам) веднага след разтоварването на РУ.
Как ще обясните този ефект и нормално ли е при тази ситуация тази част от изпитанията да се счита за изпълнена?
Подобен ефект имаше и на шести блок. Явно проблемът не е решен.

И още нещо, много важно, точността на съществуващата АКНП не отговаря на изискванията за работа на блоковете на 104%.

5 Responses to АЕЦ „Козлодуй” – Заключителни изпитания на пети енергоблок за работа на 104% – опит за критичен анализ

 1. Куку on 14.07.2019 at 18:57

  Грубо казано изпитанията са за да се види дали ще се счупи нещо при разтоварване от 104%. Не се е счупило, значи всичко е наред.
  Що се отнася до разлюляването на мощността – четете какво сте написали – „…ако мощността на РУ е спаднала повече трябва да се включи автоматично автоматичният регулатор на мощността (АРМ) който да стабилизира мощността.“ Какво друго очаквате като отговор???
  Очевидно групата за УРБ сваля повече от 40%, съответно голямото разлюляване беше в събота. В неделя разлюляването беше минимално – +-20 МВт ел. спрямо зададеното, така че не виждам проблем с изпитанията.

  • TSO on 14.07.2019 at 19:52

   Некои корекции, товарищ…
   - УРБ работи във високите режими;
   - РОМ разтоварва при отпадане на втора ГЦП. При първа също, ако разтоварването от УРБ не е достатъчно;
   - съгласно „концепцията 104%“, разтоварва до 33%;
   - АРМ е изведен автоматично по време на работа на РОМ. След прекратяването на командата „надолу с работна скорост“, АРМ възстановява функцията си и захваща стойност по АКНП, която е със сигурност по-висока от желаната от РОМ и тръгва да товари. Не боли да му се даде забрана на повишение, но се иска да си „як пич на място“. Може и просто да се изведе и да се почака докато се види на какво разсъгласуване ще се закротят нещата, след което да се прецени дали и как да се въведе.
   - да кажем, че зададеното е 320, дали >380 (не няма го на тези картинки) е +/- 20?

   Честността в заеманата позицията на атомните енергетици би следвало да превалира над желанието всичко да е ОК и да захванем едните кинти. Култура на безопасност го наричали. Или преведено на човешки – ако има проблем, дори минимален, той следва да бъде показан, изследван, приети коригиращи действия, извлечени поуки, които да се предадат на другите в бранша.

   Не ли?

   • TSO on 14.07.2019 at 19:56

    Забравих. Тариране на АКНП е много секси процедура, която има своята основа след работа на РОМ.

    И да попитам. Може ли списък на нещата, които са могли да се счупят, но не са? Защото „да се счупи нещо“ е разтегливо понятие. Пък и кой е сигурен, че нищо не се е счупило? ;)

  • Красимир Христов on 15.07.2019 at 8:22

   Не забравяйте, че тези картинки дават моментната стойност в началото на показаната минута. За останалото време до следващото измерване нищо конкретно не се знае.
   Така, че колко силно е люлеенето на електрическата мощност и от какво е породено – можем само да гадаем.

 2. Куку on 14.07.2019 at 20:20

  Ние къде да го видим това >380, като го няма на тези картинки?
  Ако дадете други, ще коментираме и тях :-)
  Това което се вижда на тези си е съвсем наред. За по-сериозен коментар трябват и едни други картинки, не само ел.мощност (поне топлинна и неутронна мощност).

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари