ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус вече изразходи повече от една трета от заема за изграждане на АЕЦ

14.07.2019

Беларус е използвала повече от една трета от руската кредитна линия от 10 млрд. долара за изграждане на атомна електроцентрала.
Информация за това е поставен в проспекта за емитиране на облигации за 30 млрд. руски рубли, публикувани от Министерството на финансите, които се планират да бъдат пуснати на финансовия пазар на Русия.

 

 

В проспекта, по-специално, се посочва, че към 1 януари 2019 г. Беларус използва 3,4 млрд. долара като част от кредитна линия от 10 млрд. долара, предоставена от руското правителство.

Освен това, в началото на тази година 383.2 млн. долара са изразходвани в рамките на заем от 500 млн. долара, предоставен от руската Внешэкономбанк за изграждането на беларуската АЕЦ.

Беларуската АЕЦ се строи със заем от Русия по стандартния руски проект VVER-1200. Кредитна линия до 10 милиарда долара за изграждането на централата е отворена до 2035 година.

Физическият пуск на първи енергоблок на БелАЕЦ, на който ще бъде заредено ядреното гориво, трябва да се проведе през есента, а на втори, според документите на „Росатом“, до края на тази година.
Пускането в експлоатация на първи енергиен блок на беларуската АЕЦ е насрочено за декември 2019 година, а на втори – за юли 2020 година. Предполага се, че атомната електроцентрала ще произвежда 18 млрд. KWh електроенергия годишно.

Подробности на: https://naviny.by/new/20190713/1562999106-belarus-potratila-bolee-treti-kredita-na-stroitelstvo-aes

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари