ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ поискаха извънредно заседание на МААЕ за Иран

07.07.2019

Съединените щати поискаха извънредно заседание на Съвета на управляващите на МААЕ за обсъждане на последните данни за иранската ядрена програма.
Това съобщиха от постоянното представителство на САЩ при международните организации във Виена.

 

 

„Американският представител в международните организации във Виена, Джаки Уолкот, поиска извънредно заседание на Съвета на гуверньорите на МААЕ за обсъждане на последния, обезпокоителен доклад на генералния директор на МААЕ за ядрената програма на иранския режим“, се казва в съобщението.
Кога срещата може да се състои, в него не казва.

На 8 май тази година Техеран обяви, че тъй като европейските страни не са изпълнили част от задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД), предимно за стартиране на INSTEX и разпространяването му до сделките с нефт, иранската страна престава да изнася излишъкът от нискообогатен уран и тежка вода извън допустимите СВПД обеми.

Иран даде на европейските страни 60 дни, за да изпълнят обещанията си, заплашвайки в противен случай да започне обогатяването на уран над нивата, позволени от сделката, и да преустанови реконструкцията на реактора с тежка вода в Арак, предвидени от СВПД.

Миналия понеделник МААЕ потвърди, че Иран е превишил лимита от 300 кг нискообогатен уран, предвиден от СВПД. Също така докладвано от самите ирански власти.

INSTEX – Специален финансов механизъм, разработен от Европа за осъществяване на сделки с Иран в условията на санкциите на САЩ.

Източник: Интерфакс

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари