ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Йордан Йорданов: малките реактори са необходими

07.07.2019

Уважаеми читатели, преведох за вас и публикувам това интервю с любезното съгласие на главния редактор на ATOMINFO.RU Александр Уваров.

 

Международният ядрен форум „Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ се проведе във Варна (България) от 5 юни до 7 юни 2019 година.

Разбира се, основната тема на форума беше изграждането на АЕЦ Белене. Но български и чуждестранни експерти, събрани във Варна, не пренебрегнаха и други области.

 

 

Йордан Йорданов, директор на консултантската агенция „Нуклеон“ ООД (и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“), се фокусира върху състоянието и перспективите на реакторите с малка мощност.
След доклада г-н Йорданов разговаря с кореспондентите на AtomInfo.Ru.

 

Г-н Йорданов, защо мислите, че са необходими малки реактори?

Необходимостта от малки реактори съществува от дълго време. Те са в състояние да горят натрупаното отработено гориво, т.е. повторно да използват ОЯГ. Както е известно, количеството ОЯГ в света е много голямо и затова считам, че малките модулни реактори имат голямо бъдеще.
За съжаление, инцидентът във Фукушима прекъсна ядрения ренесанс, но мисля, че това е временно явление, тъй като хората ще осъзнаят, че е по-добре да не замърсяват околната среда чрез въглищната енергетика.

Сега много страни подкрепят възобновяемата енергия – вятър, слънце, био … Но това зависи от външните условия. Например, има вятър – има електроенергия от вятърни генератори, няма вятър – няма електроенергия. Мисля, че малките реактори, способни бързо да маневрират, ще дойдат точно на място за управление на мощността в енергийните системи, в които има значителен дял от възобновяеми енергийни източници.

Така има поне две причини, поради които светът се нуждае от малки реактори – тяхната способност да изгарят ОЯГ и бързо да маневрират. Разбира се, сега имам предвид мирното използване на малки реактори. Военните също могат да имат свои собствени нужди от тях.

В Русия много експерти отбелязват, че електроенергията от малките реактори е много скъпа.

Има такъв момент. Малките реактори са все още скъпи. Но ако започне тяхното масово производство, не един или два и дори не дузина, а 50-100 реактора, тогава тяхната цена ще падне. Това е очевидно.

Освен това на пазарите на електроенергия има кризисни ситуации. По това време диспечерски компании изискват от генериращите: „Дайте енергия, цената и на борсата расте!“. През тези периоди цената на kWh може да скочи четири или пет, или дори десет пъти. Така че въпросът за цената на електроенергията от малките реактори не е толкова прост.

Г-н Йорданов, какво е според вас малка мощност? – например МААЕ отнася към малките реактори установки с мощност до 300 MW (e).

За мен малката мощност е 100 MW (e). Но реакторите с по-малка мощност също имат смисъл – спомнете си например малките реактори, които се инсталираха на спътниците от серията „Космос”.

Освен това, някой ден малките населени места могат да построят малки реактори за своите нужди. Те могат да бъдат реактори, например с мощност от около 5 MW (e).

Имаше подобен проект в САЩ в Аляска.

Да, знам за него. Не се получи, но помнете, че американски малки реактори работеха в Антарктида, на станцията „Мак-Мърдо”.

Според вас какви технологии са подходящи за малки реактори?

Задължително ще има нови технологии, а не само на лека вода. В изказването си на форума на „Булатом” говорих, например, за проекта на малък реактор с течна сол. Ако се обърнем към историята, навремето се предполагаше такива реактори да бъдат инсталирани на самолети.

Когато, според вас, можем да видим серийното изграждане на малки реактори?

Това зависи от степента на замърсяване на околната среда. Както казах вече, ще дойде време, когато хората ще разберат ползите от ядрената енергетика за опазване на климата. Надявам се, че ще можем да видим със собствените си очи масовото изграждане на малки реактори. Ако зависеше от мен, щях да започна още днес.

В страна като България, къде могат да се използват малки реактори?

Можем да ги строим близо до големите градове. Например градът, в който живея, Велико Търново, консумира около 50 MW. С помощта на малки реактори е възможно да се покрият нуждите му от електроенергия и топлина.

В Китай има проекти за малки реактори за градско топлоснабдяване.

Да, това е едно от възможните приложения на малка ядрена енергетика. Струва ми се, че вие, руснаците, ще бъдете първите, които ще направят това, защото имате северни региони.

Вие написахте книга, посветена на малките реактори.

Да, книгата е издадена на български език „Бъдещето на ядрената енергетика. Малки модулни реакторы“, автори – Йордан Йорданов и Йордан Янков.

Благодаря ви, г-н Йорданов, за интервюто за електронното издание AtomInfo.Ru.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари