ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва ще закупи 4 милиона дози йодни препарати в случай на авария на беларуската АЕЦ

29.06.2019

Йодни препарати - 4 милиона таблетки ще бъдат закупени от Литва за случай на авария с радиоактивно изхвърляне на Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), строяща се в близост до литовската граница и на 50 км от Вилнюс.

 

Това съобщи в сряда заместник-министърът на здравеопазването на Балтийската република Алгирдас Шешелгис пред журналисти.

„Закупуват се 4 милиона таблетки с йодно съдържание, които защитават щитовидната жлеза от радиация – каза той (населението на Литва е около 2,8 милиона души – отбелязва ТАСС).

Според Шешелгис това ще бъде направено през текущата година. „Остава техническата работа: да се достигне всеки от жителите и да му се даде препарата с обяснение за това как да го взема,“ – каза заместник-министърът.
След това хапчетата ще се осигурят за населението и на други райони в близост до проблемните зони и Вилнюс.

Специална междуведомствена комисия в сряда обсъди план за работа, която трябва да се извърши, за да може Литва да бъде в състояние на готовност в случай на инцидент в разположения в съседство ядрен обект.

Строителството на БелАЕЦ, реализирано с участието на държавната корпорация „Росатом“, започна през 2009 г. в близост до град Островец (област Гродно). Литва счита, че строящата се централа не е безопасна, и е убедена, че Минск не е склонен да се придържа към международните изисквания в областта на ядрената енергетика.

В Беларус казват, че твърденията на Литва са в политическата плоскост. Минск многократно подчертава, че безопасността на АЕЦ ще бъде осигурена в съответствие с най-високите стандарти. Според плана, първият блок на централата трябва да бъде пуснат през тази година, а вторият – през 2020 година.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/06/28/95773

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари