ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четири експедиции ще обследват наводнени ядрени обекти в Арктика

29.06.2019

В периода от 2020 г. до 2023 година в моретата на руска Арктика ще се проведат четири комплексни радиологични експедиции.
Техните участници възнамеряват да проучат най-опасните ядрени съоръжения на морското дъно – радиоактивни отпадъци (РАО), включително контейнери с отработено ядрено гориво и потънали атомни подводници.

 

 

 

Това съобщи на кореспондента на „RG“ Маргарита Каткова, ръководител на лабораторията за радиационен мониторинг на научно-производственото обединение (НПО), занимаваща се с изследвания в областта на радиационната безопасност.

През 2020 и 2021 г. ще бъдат изследвани заливите в Карското море, където под водата се намира голямо количество радиоактивни отпадъци. През 2021 г. учените ще проучват атомната подводница „Комсомолец“, която потъна през 1989 г. в Норвежко море. През 2023 г. трябва да се проучи подводницата К-159, която потъна в района на остров Килдин в Баренцово море. Потъналите подводници са сред най-опасните обекти, тъй като техните ядрени енергийни установки не са били подготвени за дълъг престой на морското дъно.

Според специалиста на ИБРАЕ РАН, докторът на техническите науки Владимир Висоцки, два в северозападната част на Арктика са потънали 2 и една от ядрените подводници на СССР / Русия беше специално потопена.
На дъното има пет реакторни установки от корабни и съдови ядрени енергоблокове (ЯЭУ) с и без отработено ядрено гориво, 19 кораба с твърди радиоактивни отпадъци, 735 конструкции и блокове от ядрени енергийни установки, замърсени с радиоактивни вещества без запечатани опаковки. Освен това в района на басейна на Нова Земля са наводнени 17 105 контейнера с радиоактивни отпадъци.

Подробности на: https://rg.ru/2019/06/27/reg-szfo/chetyre-ekspedicii-obsleduiut-zatoplennye-iadernye-obekty-v-arktike.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари