ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уникалният ядрен плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ получи лицензия от Ростехнадзор за експлоатация

29.06.2019

„Концерн Росенергоатом” АД (част от електроенергийния дивизион на държавната корпорация „Росатом”) получи правото да експлоатира ядренатаустановка на плаващия енергиен блок (ПЕБ) Академик Ломоносов за период от 10 години – до 2029 г.
Съответната лицензия е издадена на експлоатиращата организация Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор).

 

По този начин е завършен един от ключовите етапи на интегрираната работа на няколкостотин предприятия от държавната корпорация Росатом и руските корабостроители, машиностроители и проектанти.

Коментирайки забележително събитие, генералният директор на „Концерн Росенергоатом” АД Андрей Петров отбеляза:

„Получаването на лицензията за експлоатация на ПЕБ е резултат от сложна многогодишна работа за създаване на уникално съоръжение за използване на ядрената енергия.
Това ще позволи в края на август тази година да започне транспортирането на ПЕБ до пристанище Певек с последващо изпитване и въвеждане в експлоатация като част от плаващата атомна топло-електроцентрала (ПАТЕЦ) в края на 2019 година“.

Предаването на ПЕБ от производителя (АО «Балтийский завод») на клиента („Концерн Росенергоатом“ АД) се очаква до края на юни. А до края на тази година се предвижда да се завърши работата в Певек за изграждане на сухоземни и хидротехнически съоръжения на плаващата атомна електроцентрала, както и инфраструктура, която ще осигури пренос на електрическа енергия към мрежата на „Чукотенерго” и топлоенергия на топлофикационната мрежа на града.

Очаква се първите kWh електроенерги да бъдат разпределени към мрежата през декември 2019 г.
В бъдеще плаващата атомна електроцентрала трябва да замени изведените от експлоатация генериращи мощности на Чуан-Билибинския енергиен възел Чаунската ТЕЦ в Певек и Билибинската АЕЦ в Билибино.

Още технически подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/06/27/95742

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари