ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


65 години от пускането в експлоатация на първата АЕЦ в света – прессъобщение

28.06.2019

Глобалният технологичен лидер в областта на високоефективните решения за чиста енергия  - „Росатом“, официално стартира поредица от събития, за да отбележи рождението на руската ядрена енергетика и 65-ата годишнина от първата атомна електроцентрала в света.

 

Тя се намира в град Обнинск, Калужка област, Русия. Това е първата промишлена АЕЦ. Включена е в единната енергийна мрежа на Русия на 26 юни 1954 г.

 

 

 

По повод юбилея, генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:
„За последните 65 години, еволюцията на ядрените технологии ги е направила по-безопасни, по-надеждни и по-ефективни от всякога. От 1954 г. цялата ни индустрия е извлякла много поуки, приложила е различни превантивни мерки и най-добри практики и е приела такива високи стандарти, че светът без ядрена енергия вече е немислим. Сега, през 2019 г., ние сме горди, че можем да предложим най-модерното поколение атомен реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“ с мощност, по-голяма от всякога и с допълнително повишена безопасност.“

„През 1949 г., когато целият свят приемаше ядрените технологии предимно като военни, нашите учени предложиха модел за мирно използване на атомната енергия. Неслучайно първият енергиен реактор получи съкращението AM – „Атом мирен“, добави той.

Тържествата по случай 65-та годишнина от началото на ядрената енергетика започнаха в централата на „Росатом“ в Москва с церемония по награждаване на учени и специалисти, дали своя принос за развитието на руската атомна енергетика.
Успоредно с това се организира и кръгла маса за обсъждане на въздействието на АЕЦ върху околната среда.

Град Обнинск също е домакин на редица събития по повод юбилея, между които международна научно-техническа конференция за ядрената енергетика, подкрепена от „Росатом“ и МААЕ, с участието на водещи и утвърдени експерти като председателя на Световната асоциация на ядрените оператори Том Мичъл, генералния секретар на Европейското ядрено дружество Фернандо Наредо, заместник-генералния директор на МААЕ Михаил Чудаков и други.

Реакторът на Обнинската АЕЦ е спрян на 29 април 2002 г., след като успешно работи рекордните 48 години – с 18 години повече от планираното. Индустриалният мемориален комплекс “Първата в света АЕЦ” в Обнинск приема годишно повече от пет хиляди посетители. През 2018 г. той е бил посетен от над 340 чуждестранни граждани от 32 страни.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари