ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Siemens пусна първата станция за съхраняване на енергия в камъни

25.06.2019

Церемонията по въвеждане в експлоатация на станцията се състоя в Altenwerder, един от районите на Хамбург. Основното предимство на технологията е невероятно ниската му цена. Когато станцията потвърди своята ефективност, тя ще бъде мащабирана и ще се прилага в търговските системи.

 

Топлинната батерия, създадена от Siemens, съхранява енергия в 1000 тона вулканична скала. Захранва се от електроенергия, преобразувана в горещ въздух, който повишава температурата на камъните до 750 °С. Когато търсенето на електроенергия достигне върхови параметри, парната турбина се включва и запасената енергия навлиза в мрежата, разказва Renewable World News.

„Добре дошли в новата каменна ера“, гласи надписът на корпуса на установката.

Пилотната електротермична станция може да пести до 130 MWh топлинна енергия на седмица. Капацитетът на системата остава непроменен през целия и жизнен цикъл.

Задачата на тази пилотна станция е да събере доказателства за способността на такава система да работи съвместно с мрежата и да я тества всестранно. В Хамбург, установката ще съхранява излишната енергия от местен вятърен парк.

Следващият етап е използването на такива съоръжения за съхранение в търговски проекти и увеличаване на техния капацитет до няколко GWh. Около 1 GWh консумират 50 000 домакинства на ден.
„Нашата технология ни позволява да съхраняваме електроенергия за много хиляди семейства на ниска цена. Сега полагаме основите за бъдещо разширяване на възобновяемата енергия и за успеха на енергийните трансформации, ”казва Маркус Тау, ръководител на Siemens Gamesa Renewable Energy.

Според него такава система би намалила разходите за съхранение на енергия с 1 порядък (10 пъти).

Преди година Сименс се съгласи да построи първата станция за съхранение на амонячна енергия в света във Великобритания. Това не е основният приоритет на компанията, но декарбонизацията на производството на електроенергия ще изисква много различни технологии, казват инженерите на корпорацията..

Източник: https://hightech.plus/2019/06/13/siemens-zapustila-pervuyu-stancii-hraneniya-energii-v-kamnyah

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари