ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На площадката за изграждане на унгарската АЕЦ „Пакш-2“ започнаха първите строително-монтажни дейности – подробности

22.06.2019

Както вече ви запознах накратко със съобщението на „Росатом” (http://atominfo.bg/?p=72917 ), сега ви предлагам множество подробности от историческото събитие за унгарската ядрена енергетика

 

На 20 юни на площадката за изграждане на унгарската АЕЦ „Пакш-2“ се проведе тържествена церемония, посветена на началото на изграждане на първите сгради на строително-монтажната база.
Генерален проектант на централата е инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – АСЕ.

 

В събитието участваха министърът без портфейл, отговарящ за разширяването на АЕЦ „Пакш“ – Янош Шули, старши вицепрезидентът на АСЕ и директор по изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 Александър Хазин, генералният директор на ЗАО „Пакш“ 2 Ищван Ленкеи, както и генералният директор на строителното подразделение на компания KÉSZ Group, която осъществява изграждането на първите обекти на строително-монтажната база Золтан Шараи.

В рамките на дейностите ще бъдат построени повече от 80 обекта – административни сгради, монтажни цехове, складове и други. Те са необходими за осигуряване на бъдещото изграждане на двата енергоблока на централата.

„От гледна точка на дългосрочната конкурентоспособност на унгарската икономика е изключително важно нашите предприятия и населението да имат евтина унгарска електроенергия“, подчерта Янош Шули.
Министърът отбеляза, че АЕЦ произвеждат електроенергия в промишлени мащаби без отделяне на въглероден диоксид. Затова основата на климатичната политика на Унгария е дългосрочно съхраняване на ядрените мощности, заедно с нарастване на дела на слънчевата енергетика.
Той напомни, че днес една трета от нуждите на страната от електроенергия се осигурява чрез закупуване на електроенергия, произведена от въглищни централи от съседни страни. Затова проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 има ключово значение не само за постигане на целите по защита на климата, но и за намаляване на зависимостта от внос.

„Според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура (МЕКН), Унгария заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България.
За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница. Затова е много важно новите енергоблокове да бъдат построени“, каза Шули.

Александър Хазин подчерта, че с началото на строително-монтажните дейности, проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 достига важен етап.

„Заедно с началото на изграждането на сградите на строително-монтажната база в Пакш стартира подготовката за строителството на двата нови енергоблока и от днешния ден на площадката ще се осъществява непрекъсната работа.
В АЕЦ „Пакш“ 2 ще бъдат построени едни от най-съвременните и безопасни енергоблокове от поколение „три плюс“. Те ще работят надеждно и безопасно в рамките на 60 години с възможност за удължаване на срока на експлоатация, като по този начин ще осигуряват на Унгария евтина електроенергия без отделяне на въглероден диоксид“.

„Компанията „АЕЦ Пакш 2“, като възложител, е заинтересована дейностите по проекта да бъдат изпълнени качествено, затова ние тясно си сътрудничим с основния изпълнител – АСЕ.
Изграждането на обектите на строително-монтажната база се осъществява паралелно с подготовката на техническата документация в обем от 300 000 страници, която е необходима за потвърждаване на максималното съответствие на новите енергоблокове с най-строгите международни, унгарски и европейски изисквания за безопасност“, отбеляза Ищван Ленкеи.

Още подробности на: http://www.atv.hu/belfold/20190621-elkezdtek-paks-ii-epiteset/hirkereso

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари