ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ започна строителни работи на площадката на АЕЦ „Пакш-2″ в Унгария

21.06.2019

На 20 юни Държавната корпорация „Росатом“ започна строителството на първите сгради на строително-монтажната база на строителната площадка на АЕЦ „Пакш-2″ в Унгария.
Това се казва в съобщението на държавната корпорация.

 

 

 

Като част от тези работи ще бъдат изградени над 80 обекта: административни сгради, монтажни цехове, складове и други.
Всички тези съоръжения са необходими, за да се гарантира изграждането на двата ядрени енергоблока в бъдеще.

Понастоящем една трета от търсенето на електроенергия в страната се осигурява чрез закупуване на електроенергия, произведена от централи на въглища в съседни на Унгария държави.

За справка

Атомната електроцентрала Paks е построена в края на 80-те години и сега произвежда около 40% от електроенергията, консумирана в Унгария.
На АЕЦ „Пакш”, построена по съветски проект, има четири енергийни блока с реактори тип ВВЕР с обща мощност около 2000 MW.

През 2009 г. унгарският парламент одобри изграждането на два нови енергийни блока в атомната електроцентрала, а в края на 2014 г. Росатом подписа договори за доизграждане на АЕЦ.

Проектът за разширяване на централата е наречен Пакш-2. Инвестициите в него се оценяват на 12,5 млрд. евро, като през същата година Руската федерация и Унгария подписаха споразумение за заем от Русия в размер до 10 милиарда евро за завършването на централата. Въвеждането в строя на „Пакш-2” ще удвои производството на електроенергия.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/6574536

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари