ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ – В електрохимическия завод (ЭХЗ) са въведени в експлоатация газови центрофуги за обогатяване на уран от ново поколение

20.06.2019

В цеха за обогатяване на уран на АО «ПО «Электрохимический завод» бяха пуснати в експлоатация първите секции от блока с модернизирани газови центрофуги (ГЦ) от поколение 9+.

 

 

 

Центрофугите се произвеждат и доставят от Ковровския механичен завод (ПАО „КМЗ“).
ЭХЗ се превърна във второто предприятие на Горивната компания на ТВЕЛ (в АО «УЭХК» в Новоуральске ГЦ-9+ работят успешно година и половина), където се извършва модернизация с нови центрофуги, значително надхвърлящи всички предишни ГЦ.

„Въвеждането на нови центрофуги е още една стъпка в консолидирането на технологичното лидерство на Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» на международния пазар за производство на обогатен уран“, каза Михаил Зарубин, старши вицепрезидент по производството на АО «ТВЭЛ».

За справка

Пускането на нови газови центрофуги на ЭХЗ през 2019 година може да се нарече символично събитие – на 4 юни компанията отбеляза 55-та годишнина от въвеждането на газовоцентрофужната технология за обогатяване на уран.
Първите газови центрофуги са заработили в Зеленогорск през 1964 година. До 1990 г. газовите центрофужни машини напълно замениха енергийно емкото газодифузионно оборудване в
ЭХЗ.
Именно в
ЭХЗ газовоцентрофужния метод е използван успешно за първи път в света за получаване на неуранови изотопи. През октомври 1971 година компанията е получила няколко десетки грама изотоп на желязото – Fe57 с 80% обогатяване.

Днес ЭХЗ притежава компетентции за получаване на 107 стабилни изотопа от 21 химични елемента в промишлени количества и заема повече от 40% от световния пазар.

Източник: https://sdelanounas.ru/blogs/121138/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари