ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Курчатовския институт бе преминат още един етап по пътя към токамак от ново поколение

14.06.2019

Учените от НИЦ «Курчатовский институт» успешно проведоха един от най-важните етапи в модернизацията на токамакa – тороидална инсталация за магнитно задържане на плазмата.

Специалисти поставиха в центъра си 12-тонен индуктор – електромагнит. Това устройство инициира плазмен разряд в камерата на мега-инсталацията.

Очаква се, че високотемпературната плазма ще се установи в „сърцето“ на новия руски токамак Т-15МД в края на 2020 г., благодарение на което ще бъде възможно решаването на редица важни фундаментални и приложни задачи.

Днес има няколко начина за решаване на проблема с контролирания термоядрен синтез. Най-обещаващ от тях е използването на магнитно поле за задържане на високотемпературна плазма в камера, наподобяваща тор („поничка“) под формата на инсталации от типа токамак, създадени за пръв път в света през 50-те години в Курчатовския институт.

Този метод се използва и от най-новата установка, която се създава днес в НИЦ «Курчатовский институт» – Изследователския център на Института Курчатов съвместно с Държавната корпорация „Росатом”.

Много подробности на: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/v-kurchatovskom-institute-proiden-eshche-odin-etap-na-puti-k-tokamaku-novogo-pokoleniya?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари