ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия отлага пускането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Моховце” след протестите от страна на Австрия

10.05.2019

Словакия отлага пускането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Моховце“ след протест от страна на Австрия, пише kafkadesk.org.

 

 

Според Бранислав Стричек – генерален директор на експлоатиращата компания Slovenske Elektrarne, пускането на Трети енергоблок се отлага за ноември 2019 г. или за март 2020 г., а не както се предвиждаше – за юни тази година.

Австрийският канцлер Себастиян Курц изрази удовлетворение от решението.
Словакия първоначално планираше да пусне два допълнителни реактора в АЕЦ „Моховце“ до 2012 г., но този план беше забавян многократно, както по технически, така и по политически причини, а общите разходи за разширяването на централата се увеличиха от първоначалните 2,8 милиарда евро на 4,6 милиарда евро.

Словакия е част от 14-те държави-членки на ЕС, които експлоатират ядрени реактори и силно разчита на АЕЦ, за да посрещне електроенергийните си нужди.

В момента страната разполага с общо четири реактора в двете централи – АЕЦ „Моховце“, където през 2017 г. са произведени 6700 GWh електроенергия и АЕЦ „Бохунице“ с годишно производство от над 7200 GWh.
Те осигуряват около 54% от общото производство на електроенергия в Словакия.

Подробности на: https://kafkadesk.org/2019/05/08/slovakia-and-austria-clash-over-nuclear-energy/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари