ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Продължават реакторните изпитания на иновативното гориво за проекта „Пробив”

10.05.2019

Смесено нитридно уран-плутониево (СНУП) гориво, произведено от Сибирски химически комбинат, преминава през реакторни изпитания в Трети енергоблок на Белоярската АЕЦ.

 

„В реактор БН-600 приключиха изпитанията на 15 експериментални топлоотделящи сборки, които са с различни типоразмери топлоотделящи елементи и конструкционни материали. Още три топлоотделящи сборки са в процес на проверка“, се казва в съобщение на „Росенергоатом“.

Получените резултати от изследванията ще позволят да се продължи усъвършенстването на технологията на СНУП-горивото и в перспектива то да се въведе на вътрешните и международните пазари. Тестовете са необходими за стратегическото развитие на атомната енергетика – преход към двукомпонентна система с използване на затворен ядрено-горивен цикъл при съвместна работа на реактори на топлинни и на бързи неутрони в рамките на проекта „Пробив“.

Подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/novosti-kompanii/31353/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари