ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – Китайската CGN ще инвестира в довършването на АЕЦ „Черна вода”

10.05.2019

Румънската национална ядрена компания Nuclearelectrica и китайската China General Nuclear (CGN) подписаха предварително инвестиционно споразумение за довършване на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“.

 

Споразумението бе парафирано в Министерството на енергетиката в Букурещ, като на церемонията присъства вицепремиерът на Румъния Виорел Щефан.

Съгласно сключеното споразумение, за изграждането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“ ще бъде създаден консорциум, който ще стане „техническа и оперативна платформа“ за дострояването им.

Реакторите ще са Candu 6 с тежка вода под налягане и мощност 700 MW. Консорциумът ще бъде сформиран в рамките на 60 работни дни с първоначален срок за две години.
Китайската CGN ще е с дял 51%, а Nuclearelectrica – с 49%.

В АЕЦ „Черна вода“ има два работещи енергоблока с канадски реактори Candu 6, доставени от Atomic Energy of Canada Ltd (AECL) и изградени от канадско-италиански консорциум между AECL и Ansaldo. Първи енергоблок е пуснат в експлоатация през 1996 г., а Втори – през 2007 г. Работата по Трети и Четвърти енергоблок бе преустановена през 1991 г.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/CGN-agrees-to-invest-in-completion-of-Romanian-rea

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари