ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият в света музей на ядрената енергетика ще бъде открит в Обнинск на 26 юни

30.04.2019

Първите експонати ще бъдат доставени от Московския политехнически музей, след което ще бъдат събирани по целия свят.

 

Музеят на ядрената енергетика ще бъде открит в Обнинск, област Калуга, на Деня на мирния атом, 26 юни. За това пред ТАСС в понеделник, заяви заместник-председателят на Държавната дума Генадий Скляр.
„Този проект няма аналози в света. Първата експозиция ще бъде открита в Дома на учените в Обнинск в деня на 65-ата годишнина от пускането на първата атомна електроцентрала – 26 юни“, каза той.

Според Скляр този проект ще бъде международен, по неговото създаване работят специалисти от Световната асоциация на ядрените оператори (WANO).

На интерактивните монитори, инсталирани в музея, ще бъде възможно да се намери информация за всички атомни електроцентрали в света. Ядрото на експозицията ще бъде първата атомна електроцентрала в света, свързана с обща електрическа мрежа на 26 юни 1954 година в Обнинск (изведена от експлоатация през 2002 г.).
Първите експонати ще бъдат доставени от Московския политехнически музей, а след това се планира да бъдат събирани по целия свят.

Скляр подчерта, че това е публичен проект, реализиран с подкрепата на Росатом и ядрения клъстер на Калужския регион.
„Искаме този проект да се превърне в основен пропагандист на ядрената енергетика в Русия и в чужбина“, подчерта депутатът от Държавната Дума.

Меморандумът за създаването на музея бе подписан през 2016 г. от Обнинската администрация, от Всеруската обществена организация “Ядрено общество на Русия” и от Световната асоциация на организациите, експлоатиращи атомни електроцентрали (WANO).

Освен международния музей, той предполага организирането на първия високотехнологичен туристически маршрут в Русия.
Първоначално е планирано музеят да бъде открит на 22 декември – Деня на енергетика.

Източник: https://tass.ru/obschestvo/6389711

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари