ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Курска АЕЦ-2 – Предсрочно започна строителството на втория в Русия иновативен енергоблок ВВЕР–ТОИ – прессъобщение

16.04.2019

Днес, 15 април 2019 г., на площадката на Курската АЕЦ-2 (филиал на Концерн „Росенергоатом“, който е част от Държавно предприятие „Росатом”) започна полагането на бетона за основната плоча на реакторната сграда на втори енергоблок.

 

 

 

Така, почти две седмици предсрочно започнаха основните строителни работи по изграждането на втория от двата най-мощни и модерни енергоблока в Русия с реактор ВВЕР–ТОИ от поколение „3 плюс“.
Началото на строителния процес беше предшествано от огромен обем подготвителни дейности.

Енергийните блокове 1 и 2 на Курската АЕЦ -2 от поколение „3 плюс“ са пилотни за проекта ВВЕР-ТОИ (типов оптимизиран и информатизиран енергоблок по технологията ВВЕР).
Това е нов проект, създаден на базата на техническите решения на АЕЦ ВВЕР-1200 от руски дизайнери, работещи в инженерното подразделение на Държавно предприятие „Росатом”.

Генералният директор на Концерн „Росенергоатом“ Андрей Петров отбеляза по повод на старта на строителството: «Днес преминаваме от етапа на пилотно пускане на ВВЕР–ТОИ към серийно производство: в началото на миналата година започнахме с бетонирането на фундамента на сградата на реактора от първи енергоблок на Курската АЕЦ-2 и само година по-късно предсрочно започва строителството на втория от същия вид енергоблокове.
Това е една от ключовите задачи от национално ниво за тази година, свързана с първите в света енергоблокове ВВЕР–ТОИ и тя безусловно ще бъде изпълнена. В момента енергоблоковете ВВЕР–ТОИ са водещ руски продукт в сферата на високите ядрени технологии и с тях свързваме бъдещето не само на руската, но и на световната ядрена енергетика.“

За справка

Енергоблоковете от поколение „3 плюс“ притежават отлични технически и икономически показатели. В сравнение с енергоблоковете от предходно поколение (ВВЕР-1000), мощността на иновативния енергоблок е с 25% по-висока, срокът на експлоатация е 2 пъти по-дълъг, а в следствие на високата автоматизация заетият персонал е по-малко с 30–40%

В сравнение с другите енергоблокове от поколение «3 плюс» (като 1 и 2 в Нововоронежската АЕЦ–2 и 1 и 2 в Ленинградската АЕЦ-2, настоящият проект предвижда съществено снижаване на стойността на оборудването, сроковете и експлоатационните разходи.

Новите енергоблокове съответстват на най-съвременните изисквания на Международната агенция за атомна енергия в областта на сигурността, като в сравнение с вече построените енергоблокове от поколение „3 плюс“, в проекта ВВЕР–ТОИ са внедрени редица допълнителни мерки за безопасност.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари