ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На втори блок на НВАЕЦ-2 започна етапът на енергиен пуск – прессъобщение

13.04.2019

На 11 април 2019 г., след получаване на разрешение от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор на Русия – „Ростехнадзор“, на площадката на Нововоронежската АЕЦ 2 започна етапът „енергиен пуск” на иновативния Втори енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200.

 

Централата е филиал на „Концерн Росенергоатом“, част от електроенергийното подразделение на „Росатом“ с генерален проектант – „Атоменергопроект“ и с основен изпълнител – инженерното подразделение на „Росатом“ – ASE.

Както съобщи директорът на Нововоронежската АЕЦ Владимир Поваров, получаването на разрешение от „Ростехнадзор“ означава, че всички дейности, предвидени за етапа на физическото стартиране, са изпълнени в пълен обем. „Реалните стойности на неутронно-физическите параметри на активната зона на реактора съответстват на проектите и може да се премине към следващия етап „енергиен пуск”, отбеляза той.

Етапът на енергийно пускане предвижда комплекс от дейности по постепенно увеличаване на мощността на реакторната установка от 1% до 35-40%.
Това ниво на мощност осигурява възможност за включване на турбогенератора в мрежата и да започне генерирането на електроенергия, което е планирано за следващия месец.

Следва продължителен етап на постепенно усвояване на мощността от 40% до 100%.

Въвеждането в експлоатация на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 се планира да завърши до края на 2019 г.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари