ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Новите блокове на АЕЦ „Пакш” нямат алтернатива – проучване

18.03.2019

„За да се откаже напълно от изкопаемите горива, Европа не може да се опира изцяло на възобновяемите енергийни източници“, заяви в Будапеща Ласло Гарбаи, който представи проучване на основата на анализ на кеймбриджкия професор Дейвид Дж. Маккей (Professor David J C MacKay).

Според проучването, двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ с мощност 2400 мегавата не могат да бъдат заменени само от възобновяеми източници на енергия.

Вместо настоящите енергоблокове, които ще бъдат спрени след няколко години, е необходимо да се построят нови.

Фактите

За да се произвежда електроенергия само от ВЕИ е необходимо създаването на вятърна централа с площ 3000-4000 кв. км., а ако АЕЦ трябва да се заменят с централи, които работят на биомаса, ще е необходимо засаждането на 9600 кв. км. култури.
Слънчевата електроцентрала през зимата произвежда само 15% от обема електроенергия, изработван през лятото.

За съхраняването на електроенергията, която покрива денонощното потребление на страната, ще бъдат нужни акумулаторите на 4-5 милиона електромобили.

Източник: Világgazdaság

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари