ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Геотермална енергия. Как топлината на Земята се превърна в ефективен енергиен ресурс?

16.03.2019

Днес най-старият и най-популярен метод за производство на електроенергия в индустриален мащаб е въртенето на генератор от турбина чрез мощен поток от гореща пара произвеждана от кипяща вода чрез принудителното й нагряване.

Ако се замислите, то в топлоелектрическата централа на въглища и в съвременната АЕЦ същността на работата се свежда до кипящата вода с единствената разлика, че в ТЕЦ въглищата се изгарят за тази цел, а в реактора на АЕЦ тя кипи вследствие на нагряване на горивните касети при управляемата ядрена реакция.

 

Но защо да греем водата, ако на някои места тя идва от земята вече гореща? Може ли да се използва директно?
Може. През 1904 г. италианецът Пиеро Гинори Конти пусна първия генератор, работещ от чифт естествени геотермални източници, които изобилно присъстват в Италия. Така се е появила първата в света геотермална електроцентрала, която все още е в експлоатация.

Темата е разработена много подробно на разбираем език в статията на: https://habr.com/ru/company/toshibarus/blog/442632/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари