ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На площадката на АЕЦ „Аккую“ в Турция приключи бетонирането на фундаментната плоча на Първи енергоблок – прессъобщение

15.03.2019

На 8 март 2019 г. завършиха дейностите по бетонирането на фундаментната плоча на енергоблок № 1 на първата АЕЦ в Турция.
В конструкцията на фундаментната плоча са излети повече от 17000 кубични метра самоуплътняващ се бетон. Той може да се разнесе и уплътни под действието на собствената си тежест, като при това запазва сигурността и еднородността на своя състав.

 

 

„Както всички технологични решения, използвани при изграждането на АЕЦ „Аккую“, процесът на бетониране на фундаментната плоча на Първи енергоблок е изпълнен в съответствие със съвременните изисквания на световната ядрена общност, с нормите за безопасност на МААЕ, международните и националните изисквания на Турция“, отбеляза генералният директор на АО АККУЮ НУКЛЕАР Анастасия Зотеева.
Завършването на тази голяма технологична операция е едно от ключовите събития на годината на площадката на АЕЦ „Аккую“.

Следващ етап от дейностите по изграждането на Първи енергоблок ще бъде строителството на външните и вътрешните стени на сградата на реактора. Паралелно се провеждат дейности за строеж на бетонните основи под спомагателното реакторно здание и сградата на резервния пулт за управление.

През ноември 2018 г. АО АККУЮ НУКЛЕАР получи ограничено разрешително за строителството на Втори енергоблок на АЕЦ „Аккую“. В рамките на този лиценз, позволяващ изпълнение на дейности на обектите на енергоблока, с изключение на дейности важни за безопасността на „ядрения остров“, вече се провеждат инженерни проучвания на етап работна документация.

„През 2019 г. планираме да получим основния лиценз за изграждане на Втори енергоблок, след което ще пристъпим към бетониране на фундаментната му плоча. Дейностите ще се изпълняват, отчитайки опита, получен по време на аналогичния етап на Първи енергоблок“, добави Анастасия Зотеева.

През настоящата година трябва да приключи също и формирането на релефа на площадката. Днес е готова близо 70% от цялата територия. Едновременно с активната работа на площадката, се готви и пакет от документи за Турската агенция по атомна енергия (ТАЕК) за получаване на лиценз за изграждане на Трети енергоблок.

 

Пресслужба на АО АККУЮ НУКЛЕАР

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари