ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Нововоронежската АЕЦ-2 започна физическият пуск на иновационния енергоблок №2 от поколение 3+

20.02.2019

На 19 февруари 2019 г. в Нововоронежската АЕЦ-2 (Нововоронеж, Воронежска област, клон на концерна „Росенергоатом”, влиза в енергийния дивизион на държавната корпорация „Росатом”, генерален проектант – Атоменергопроект АД, главен изпълнител – АСЕ, инженерно отделение на държавната корпорация „Росатом” “) в съответствие с графика започна етапът на физическия пуск на енергоблок № 2 от поколение“ 3+ ”с реактор ВВЕР-1200 (блок № 7 на НВАЕЦ).

 

В 16:10 часа (MSK), първата топлоотделяща сборка (ТВС) със свежо ядрено гориво беше заредена в активната зона на реактора.

Това бе предшествано от получаване на лицензия за експлоатация на енергийния блок, издадена от Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор).

Всички 163 горивни касети се предвижда да бъдат поставени в активната зона на реактора на енергиен блок № 2 на НВАЕЦ-2 в рамките на пет дни.

 

Физическият пуск е един от ключовите етапи на въвеждане в експлоатация на енергийния блок, чиято основна задача е да потвърди, че пуснатият в експлоатация блок ще работи надеждно и безопасно по проектните параметри през целия си експлоатационен живот.

В този етап се определят характеристиките на активната зона, които са необходими по време на експлоатацията на реактора.
Специалистите ще трябва да извършат голям обем дейности по сглобяването на реактора, да осигурят излизането на номиналните параметри, да изведат реактора в критично състояние (за първи път да фиксират верижна реакцията на делене) и извършват необходимите ипитания за потвърждаване на проектните данни за зареждането с гориво.

Енергоблок №2 на НВ АЕЦ-2 е третият в серията блокове от този тип, построени в Русия.

Първият аналогичен енергоблок – № 1 НВАЕЦ-2 (№6 НВ АЕЦ) – беше пуснат в експлоатация през 2016 г., а до днес неговата продукция от пускането му е 16,841 милиарда kWh. Вторият е стартиран на Ленинградска АЕЦ-2 през 2017 година.

Подробности на: http://www.atominfo.ru/newsy/z0167.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари