ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проблемът с недостига на електроенергия в Африка трябва да има ядрен вариант за решение

17.02.2019

Хроничният дефицит на електроенергия влияе на всички държави от Субсахарска Африка (Sub-Saharan Africa: Angola; Benin; Botswana; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Cameroon; Central African Republic; Chad; Comoros; Congo, Dem. Rep).
По данни на Африканската банка за развитие, почти 620 милиона души (60% от населението в региона) нямат достъп до електричество. Дори и тези, които на теория имат ток, плащат много висока цена за недостатъчни и ненадеждни доставки.

Липсата на електроенергия има значение: страни, в които коефициентът на електрозахранване е по-малък от 80%, имат сравнително нисък БВП на глава от населението.

През последното десетилетие, за да преодолеят недостига на електроенергия, страните от Субсахарска Африка насочват вниманието си към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като слънчевите и вятърните централи.

Но ако африканските държави вървят към урбанизация и индустриализация, възможностите на ВЕИ са ограничени.
Според статия в американското списание Issues in Science and Technology, правителствата на африканските държави следва сериозно да се замислят за развитието на ядрената енергетика, така както вече правят 11 африкански държави. Засега само в ЮАР има АЕЦ, но други страни като Алжир, Египет, Гана, Кения, Намибия, Нигерия, Танзания, Тунис, Уганда и Замбия са на различен етап в развитието на ядрената енергетика.

В публикацията се посочва, че повечето проекти за развитие на ядрената енергетика са свързани с руската корпорация „Росатом“ или Китай, но и частни американски енергийни компании могат да играят роля при осъществяването на такъв вид програми.

Едно от предимствата на ядрената енергетика е, че АЕЦ може да доставят евтина и надеждна електроенергия на милиони хора в продължение на 40-60 години.

Подробности на: http://nairobilawmonthly.com/index.php/2019/02/12/africas-electricity-shortage-challenge-ought-to-have-a-nuclear-option/

Tags: ,

One Response to Проблемът с недостига на електроенергия в Африка трябва да има ядрен вариант за решение

  1. Росен on 19.02.2019 at 16:52

    А възможно ли е да имат нисък коефициент на електрозахранване, просто защото нямат достатъчно електропреносна инфраструктура?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари